Her Şeyin Yapay Zekalı Hali Geliyor


İçerik Kategorileri
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ C-LEVEL DERNEK / FEDERASYON / BİRLİK / VAKIF TEKNOLOJİ ÜRETKEN YAPAY ZEKA YAPAY ZEKA
2024, 8 Şubat

Dünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarlarından biri olan CES 2024 (Consumer Electronics Show), Las Vegas, Nevada'da gerçekleşti. CES, dünya genelinde tüketici elektroniği endüstrisindeki yenilikleri ve trendleri sergileyen en önemli platformlardan biri. Tüketici odaklı tasarımın ötesinde, akıllı ev teknolojileri, robotlar, giyilebilir teknoloji, otonom araçlar, sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik, ses teknolojileri, dijital sağlık, ev eğlencesi ve birçok konuda somut inovasyonların sergilendiği, gelecek ile ilgili birçok fikrin tohumlarının atıldığı bir şova dönüşüyor.

Fuarda sergilenen ve dikkat çeken ürünlerden veya trendlerden önce gözlemlerimi paylaşmak isterim. Bugüne kadar birçok ülkede farklı teknoloji fuarlarına katıldım. Kendi adıma en çok önem verdiğim etkinliklerin başında, her yıl düzenli olarak katıldığım Mobile World Congress, Danimarka'daki Digital Transformation World ve Barcelona'daki Gartner Summit geliyor. CES, tüketiciye odaklanmasıyla bu fuarlardan ayrışıyor. Fuar alanı, birbirinden fiziken uzak alanlardan oluşması, bütünlük algınızı dağıtabiliyor. Her holde aklıma ilk gelen kelime 'cezbetmek' oldu. Diğer fuarlardan farklı olarak, bir şov dünyasının içine girdiğinizi fark ediyorsunuz; Vegas'ta olduğunuzu hemen hatırlıyorsunuz. Show must go on!

Stantlarda görsellik ön planda. Fuar alanındaki stantları gördüğümde aklıma, polenlerini dağıtmak isteyen güzel kokulu, rengarenk çiçekler ve partnerini cezbetmek için güzel sesini rengarenk dansları ile tamamlayan kuşlar geldi. B2C'ye hitap eden stantlar son derece görkemli. Bütün bu çaba, inovasyonları anlatmak için gerekli atmosferi yaratmak ve son kullanıcıyı, yani tüketiciyi cezbetmek için.

Bu yıl fuara yapay zekâ damgasını vurdu. Birçok alanda yapay zekâ ile ilgili gelişmelere tanık oluyoruz. CES, yapay zekânın tüketici elektroniğini nasıl dönüştürdüğünü görme fırsatı verdi. Bir dürbünün gördüğünüz nesneyi tanımlaması, konumunu kaydetmesi, altyazı desteği sunan gözlükler, ödeme aracının dışında sağlığınızla ilgili verileri de analiz eden yüzükler; yapay zekanın günlük hayatta kullandığımız nesneleri nasıl dönüştürdüğünün sadece birer örneği. Yapay zekâ artık her şeyin bir parçası, daha doğrusu ayrılmaz bir parçası.

Fuarda sağlık teknolojileri, AR/VR teknolojileri ve görüntü teknolojilerindeki gelişmeler de oldukça dikkat çekiciydi. Katlanabilir televizyonları bekleyenlerden hangisi olduğunu bilmiyorum, ancak bu tarz inovasyonlar nedense dikkatimizi çekmeye devam ediyor.

Fuara Türkiye'den de önemli sayıda katılım vardı. 50'nin üzerinde girişim, ürün ve hizmetlerini tanıtmak için CES'te yer aldı. Şüphesiz, Togg en çok dikkat çekenlerin başında geliyor. Mobilite holünün en çok ilgi gören stantlarından biri olan Togg, mobilite pazarında uluslararası bir yer edinme hedefinde. Togg'un yeni modeli sedan TF10'un lansmanını da etkinlikte yaptığını ve büyük ilgi gördüğünü belirtmeliyim.

CES Fuarı'na gelecek yıllarda katılmayı düşünen girişimlere birkaç öneri ile yazımı bitirmek isterim. 

• Stant tasarımları, B2B veya B2C iş modelinize göre tasarlamanızın yanında dijital çekiciliğin ön planda olması oldukça önemli. 
• B2C alanında faaliyet gösteriyorsanız, tüketicinin test edebileceği, doğrudan deneyimleyeceği ürünlerinizin ön plana çıkarılması, standa olan trafiği artıracaktır. 
• B2B iş modeli ile ürün veya hizmet sunan girişimlerin, dijital ortamlarda katma değerlerini ziyaretçilere bizzat deneyimle sunmaları önemli. 
• İş görüşmelerinizi etkinliğe gitmeden önce ayarlamanız, etkinlik verimliliğini artıracaktır.

 

 

 

 

*Fotoğraflar: Consumer Technology Association (CES)
**Dijital Network Alkaş (“DNA”), blog yazarı tarafından DNA'da paylaşılan içeriklerin doğruluğundan, geçerliliğinden, güncelliğinden ve telif hakları konusundaki iddialardan sorumlu değildir. Tüm hukuki ve cezai sorumluluk blog yazarına aittir.  

Paylaş 231